Cine e Ștefan Godei, patronul arestat în cazul căminelor groazei de lângă București. Cum s-a îmbogățit din afacerea cu azile, alături de fratele său. Relația cu familia Pandele-Firea

de: Denisa Dudescu
13 07. 2023

Ștefan Godei, fostul președinte al Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” este arestat în dosarul căminelor groazei din Ilfov, dar și fratele acestuia. Ștefan a lucrat atât la Primăria Capitalei, cât și la cabinetul de senator al Gabrielei Firea, unde primea un salariu de 3.000 de lei. În schimb din afacerea azilelor groazei acesta a câștigat nu mai puțin de 3,7 milioane de lei, mai mult îi plăceau petrecerile cu lăutari și prostiituate, spun procurorii DIICOT. Pe o noapte de distracție cheltuia și 25.000 de lei.

Frații Godei, apropiați ai cuplului Pandele-Firea

Ștefan Cristian Godei și Daniel Godei sunt principalii suspecți în cazul căminelor groazei din București. Amândoi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Ștefan Godei era președinte Asociației Sf. Gabriel cel Viteaz, iar fratele său, Dan Godei, coordonator la C.I.A.P.A.D. Armonia.

„Pentru orice probleme administrative apelam la numitul GODEI DANIEL, unul din șefii CIAPAD ARMONIA Afumați. Celălalt șef este numitul ȘTEFAN GODEI fratele numitului GODEI DANIEL”, a spus o asistentă medical procurorilor, potrivit referatului de arestare.

Cei doi s-au umplut de bani în urma afacerilor cu centrele de bătrâni. Asociata lui Ștefan Godei era chiar Ligia Enache, consiliera ministrului Firea, care a anunțat că se suspendă din funcție. Ea era vicecpreședinte șa Asociația „Sfântul Gabriel cel Viteaz”.

Ea a ocupat această funcție în perioada 2020 – martie 2023, fiind contactată anul acesta de jurnaliștii de la CIM și Buletin de București a spus că nu mai ocupă această funcție deși numele său apărea pe site la momentul contactării.

Ștefan Godei și Ligia Enache foto: Facebook Ligia Enache: 22 mai

Într-un mesaj de ziua lui pe 29 decembrie 2021 Ligia avea un  mesaj plin de laude la adresa lui Godei.

„Pe Ștefan l-am întâlnit acum vreo 9 ani. Era tânăr și neliniștit. Foarte tânăr și chiar foarte neliniștit. Știa el de ce.

Avea multe planuri în cap și nu avea timp de așteptat! Înmulțiți cu o mie (1.000 – n. red.) orice credeți că gândeați pe la 25 de ani, adunați cu ambiție, voință de autodepășire, curaj, putere de a trece peste obstacole și adăugați o inimă bună, arătată cu grijă, în momente neașteptate. După 9 ani, Ștefan este același. Mai înțelept, cu familie și responsabilități.

Dar și cu toate cele enumerate mai sus intacte, plus ceva de neconceput la 20 de ani: puțină răbdare. La mulți ani, Ștefan! Sunt sigură că îți vei trăi visul!”, scria atunci Ligia pe Facebook.

Ligia Enache, mesaj de ziua lui Godei pe Facebook în decembrie 2021. Foto: Buletin de București

Noi date arată că Ștefan Godei a lucrat la Primăria Capitalei în perioada 1 iulie 2016 și 1 decembrie 2021, ocupând funcția de șofer. Practic, el a fost angajat la o săptămână de la depunerea jurământului de către fostul primar general Gabriela Firea, potrivit Buletin de București.

În total, Ștefan Godei a avut trei contracte de muncă la Primăria Capitalei și a ajuns să lucreze astfel inclusiv în mandatul actualului primar general, Nicușor Dan. Concret, a fost salariat în perioadele 01.07.2016 – 31.07.2016, 08.08.2016- 08.01.2020 și 25.03.2020- 01.12.2021.

Potrivit documentului, în 2014 Ștefan Godei era angajat la clubul de fotbal Voluntari, iar ulterior, la RATB, la Compania Municipală de Consolidări, la Primăria București și Senat.

Ștefan Godei a urmat-o pe Gabriela Fiea. A fost la Senat, RATB și Primăria Capitalei. Foto: Digi24

Ștefan Godei a urmat-o pe Gabriela Fiea. A fost la Senat, RATB și Primăria Capitalei. Foto: Digi24

Firea se dezice de Godei, deși a urmat-o 9 ani prin instituții

El a fost angajat la o săptămână de la depunerea jurământului de către fostul primar general Gabriela Firea. Totodată a fost surprins circulând atunci pe linia de tramvai separată cu garduri, potrivit publicației Defapt.

Mașină Godei, surprinsă în trafic. Foto: Defapt

 

Gabriela Firea spune că Ștefan Godei nu i-a fost șofer nici la Primărie, nici la Senat și a spus că nu a fost nici membru PSD.

„Inculpatul din acest dosar NU A FOST ȘOFERUL MEU. La Primăria Capitalei acest bărbat nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Eu am același șofer de 16 – 17 ani, pe care îl cunosc toate instituțiile, toți jurnaliștii, toată primăria, tot Parlamentul etc.

Inculpatul din acest dosar nu are legătură de rudenie cu familia mea. NU ESTE FINUL nostru, NU ESTE NEPOTUL nostru.

Inculpatul din acest dosar NU A FOST VREODATĂ membru al Partidului Social Democrat în vreo localitate din județul Ilfov sau București. Deci, NU AVEA CUM SĂ CONDUCĂ filiala TSD Ilfov nefiind membru de partid. Simpatizanți, voluntari sau oameni care bagă capul în poză cu liderii sunt mulți”, a scris Gabriela Firea, în urmă cu trei zile pe Facebook.

Godei a fost invitat la botezul fiului Zian

În 2015 Godei a a prticipat la botezul fiului lui Firea și a lui Pandele, petrecere care a avut loc la hotelul finului lor, Robert Negoiță. „Împreună cu prietenii și colegii, cântec, joc și voie bună!”, a scris Godei atunci pe Facebook.

Ștefan Godei, invitat la botezul fiului lui Pandele foto: Buletin de București

Totodată, Godei o însoțea și la evenimente politice, iar uneori și filma vizitele acesteia. Ștefan Godei a fost alături de Gabriela Firea și în 2014.

Banii din cămine, cheltuiți pe lăutari. Ce spun procurorii

3,7 milioane de lei a câștigat Godei de pe urma azilelor , potrivit procurorilor. Acesta cheltuia banii pe lăutari, droguri, dar și prostituate.Numai într-o noapte a spart 25.000 de lei

„Potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieșit date potrivit cărora Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei.

Totodată s-a stabilit că acesta și-a construit recent o casă de locuit pe str. Târnava nr.77, sector 1, București și deține un teren agricol de 1,5 ha în sat Bițina, com. Movilița, jud. Ialomița”, au transmis procurorii.

Godei Ștefan-Cristian este cel care inițiază cele mai importante acțiuni, ia deciziile cruciale și transmite celorlalți membri ai grupului infracțional instrucțiuni cu privire la ceea ce au de făcut și în alte ocazii își dă girul cu privire la acțiunile altor membri.

„Godei Ștefan Cristian este alături de fratele său Godei Daniel, principalul beneficiar al sumelor de bani rezultate din exploatarea persoanelor aflate în stare de vulnerabilitate, scopul patrimonial fiind mobilul care a stat la baza constituirii grupului infracțional organizat iar mecanismul infracțional gândit și operaționalizat de acesta și fratele său alături de numita Cărăulașu Ioana Andreea, a fost cel al exploatării persoanelor profitând de starea acestora de vulnerabilitate, profitând fie de incapacitatea psihică a unora dintre aceste persoane să realizeze că sunt supuse la tratamente inumane și degradante sau prin aducerea și menținerea în stare de aservire a celorlalte persoane, prin exercitarea sistematică de agresiuni fizice, jigniri, tratamente umilitoare, pedepse, privări de libertate, amenințări cu acte de violență, exploatarea prin muncă săvârșite de membrii grupării cu rol de execuție, acțiuni dispuse, încuvințate și tolerate de către aceștia, după caz”, mai arată procurorii.

Cum păcăleau autoritățile cei doi frați

Potrivit procurorilor,  liderii grupărilor infracționale au urmărit să facă cheltuieli cât mai reduse cu beneficiarii și să își însușească o parte cât mai însemnată din sumele primite. În acest sens liderii grupării au angajat și plătit un număr total insuficient de personal de îngrijire și „nu au încheiat contracte individuale de muncă pentru toți angajații, lipsa de personal creată astfel în mod intenționat, a fost suplinită prin exploatarea prin muncă a beneficiarilor,” spun procurorii.

De asemenea au recurs la angajări fictive de persoane în diferite funcții în cadrul centrelor pentru a putea îndeplini condiția privind numărul minim de angajați raportat la numărul de beneficiari, pentru a putea obține licențele pentru serviciile sociale. 

„Totodată liderii grupărilor au compensat lipsa de personal medical de specialitate și au încercat să ateste îndeplinirea condiției privind numărul de specialiști prin încheierea de contracte de prestări servicii medicale cu clinici specializate prin care se obligau la plata unor cuantumuri derizorii pentru serviciile de specialitate”, mai arată anchetatorii.